Tweedehands voetbalkleding? Twee keer zo goedkoop!

Een doel voor dertig euro? Voetbalschoenen voor vijfentwintig? Absoluut! Ik vind het heerlijk om bij een kringloopwinkel te winkelen. Ik voel me goed over de prijs, over de kwaliteit, en over het effect wat mijn winkelen heeft op moeder natuur. Het allerleukste? Het is net een speurtocht! Of je nu naar de lokale kringloop gaat, of gebruik maakt van een website, het is altijd kinderlijk leuk om te blijven zoeken naar de beste spullen voor de beste prijs. Je wint altijd! Dat gevoel wanneer je het perfecte nieuwe item vind voor een bijna belachelijke prijs, is de moeite elke keer waard.

Als je goed zoekt, kun je de bekende merknamen terug vinden, zonder ervoor te hoeven betalen! Om eerlijk te zijn weet ik niet hoeveel ik in merken geloof – maar ik weet wel dat het betekend dat de kwaliteit over het algemeen toch een beetje hoger is. En voor kwaliteit wil ik best betalen, maar niet zoveel als in de winkel! Daar gaat men vaak te ver. Sommige mensen betalen veel geld voor hun mooie nieuwe voetbalschoenen, en komen er dan achter dat ze misschien toch liever tennis spelen! Die schoenen kunnen een mooi thuis vinden in de kringloopwinkel, waar jij ze kunt meenemen voor een fractie van de prijs.

En laten we vooral niet vergeten wat voor een effect onze consumptie heeft op het klimaat. We zijn als een maatschappij zo gericht op het nieuwste en mooiste, maar wat gebeurd er met datgene wat we “oud” noemen? Die belanden in het afval! Tweedehands items kopen voorkomt dat ze in de vuilnishoop terecht komen. We dragen op die manier bij aan het verminderen van afval in onze natuur. Het verlengt de levensomloop van kledingstukken die nog compleet in staat zijn hun doel te dienen, en brengt de productie van meer nieuwe items in mindering. Kleding productie is vaak geen klimaatvriendelijke onderneming! Tweedehands winkelen draagt bij aan een beter klimaat en aan onze collectieve toekomst.

De HLN schreef onlangs een artikel over het goed wat tweedehands winkelen kan doen in een samenleving (lees hier). Veel kringloopwinkels geven de opbrengst van hun verkoop aan een liefdadigheidsinstelling, en daar kun je je natuurlijk altijd goed over voelen. Maar ook wanneer we on-line winkelen voor de goede deals, dragen we op een bepaalde manier bij aan de samenleving. De verkoper van het voetbaldoel geeft het geld wellicht niet weg, maar gebruikt het om zijn eigen levensmissie zo goed mogelijk te vervullen. We staan op die manier allemaal met elkaar in verband. Die connectie krijg je simpelweg niet na een bezoek aan de Nike winkel!

Misschien winkel je al regelmatig bij een kringloop. Daar kun je trots op zijn! Maar zodra je begint te snuffelen op de on-line kringloop websites realiseer je je hoeveel meer er beschikbaar is! De lokale kringloop heeft maar zoveel ruimte en aanbod, maar het internet kent geen grenzen. Neem eens een kijkje op websites zoals 2dehands.be of 2ememain.be (zie hier en hier). Hun aanbod in voetbal spullen is overweldigend, van doelen tot schoenen tot ballen, het is hier te vinden! En het is zoveel makkelijker dan het eeuwige struinen, om lekker eens rond te kijken naar wat er is vanaf de sofa!

De volgende keer dat je iets nodig hebt voor de beste sport in de wereld, laat je portemonnee je leiden naar de beste en meest klimaatvriendelijke manier van winkelen!