Zijn onze voetbalhelden wel gezond?

We denken allemaal dat sporten goed voor je is, maar is dat wel zo? We zagen in de afgelopen dagen Arsenal aanvaller Danny Welbeck een verschrikkelijke blessure oplopen in de Europa League wedstrijd tegen Sporting Lissabon. Hij werd op het veld zuurstof toegediend en werd uiteindelijk weggedragen op een brancard. HLN weidde er een artikel aan (lees het hier), waarin het niet duidelijk wordt wanneer we Welbeck weer op het veld mogen verwachten.

Natuurlijk zijn blessures aantoonbaar onderdeel van de meeste sporten. Geen enkele fysieke inspanning is compleet veilig – zo werkt het nu eenmaal! Maar ook de emotionele gezondheid van spelers is soms moeilijk intact te houden, zeker wanneer er discriminatie op spelers afkomt van binnenin de club komt. Football Leaks maakte onlangs bekend dat PSG jarenlang aan etnische profilering schuldig was.

Dat dezen ze, volgens Football Leaks, met behulp van formulieren waarop jong talent werd ingedeeld in etnische categorieën als “Frans” en “Afrikaans”. En PSG ontkent het niet- neen, de club bevestigde dat tussen 2013 en 2018 formulieren met “illegale” formulieren gebruikt werden voor rekrutering. De club gaf tevens toe dat het een persoonlijk initiatief was van Marc Westerloppe, die de rekrutering overziet! Ondanks dat dit idee van hogerop kwam, beweert de PSG toch dat het bestuur nooit weet gehad heeft van dit discriminerende systeem. Nadat Football Leaks uitkwam met het verhaal startte PSG een intern onderzoek.

Kun je je voorstellen hoe het voor spelers gevoeld moet hebben om in een dergelijk klimaat te spelen? Is het teveel gevraagd om beoordeelt en gerekruteerd te worden op basis van je talenten? Blijkbaar.

En je hoeft niet ver te zoeken om manieren te vinden waarom voetbalspelers hun gekkigheid laten zien – kijk maar naar waar ze om vragen in hun contract! Kylian MBappé, de fenomenale speler voor PSG en het Franse nationale team, aantoonbaar de speler die aan Frankrijk het wereldkampioenschap in Rusland gaf, heeft de wereld aan zijn voeten liggen. En hij vraagt dan ook om de hele wereld! Hij tekende bij PSG voor 55 miljoen euro, vijf als tekenbonus en tien per jaar. Netto! Daarnaast ontvangt hij nog 30.000 euro per maand (!) om zijn persoonlijke assistent en bodyguards te betalen.

Maar dat is nog niets in vergelijking met waar Ronaldinho om vroeg toen hij in klaar was om MC Milan achter zich te laten. Hij kreeg het bij het Mexicaans Queretaro FC voor elkaar om een huis met zwembad, een strandvoetbalveld en vier persoonlijke butlers te krijgen als onderdeel van zijn contract. Maar niet alle spelers zijn even succesvol; Emmanual Adebayor vroeg Lyon om een villa met uitzicht over Corsica, een helikopter, een privé kok en het rugnummer tien. Dat rugnummer behoorde op dat moment toe aan Alexandre Lacazette, een topspeler. Voor Lyon was het een paar stapjes te ver, en de deal ging uiteindelijk niet door.

Het is echter wel waar dat voetbalspelers, zelfs amateurs, een lager cholesterol, een lagere bloeddruk, en ook minder vet hebben. Vergeleken met een paar andere vormen van sporten, zoals rennen en zelfs Zumba, is voetbal ook een sport die bijdraagt aan het sociale welzijn van spelers. Het is een sport die je hart gezond houd, en die je verbind met je vrienden. Het gevaar lijkt pas te komen wanneer je er net iets te goed in bent, en net een beetje te gek!